søndag 28. mars 2010

Norges 3 fineste bya, etter mi meining ;)


Ei lita uoffisiell kåring fra mitt eget ståsted, sikkert ikkje mange som e enige, men tenkte likevel ej skulle sette opp en topp 3 av norske bya, som ej he vert i:



1. ÅLESUND

Fylke: Møre og Romsdal.
Innbyggertall: ca. 43 000.
- Joda, no tenke du sikkert, han e jo sunnmøring, så da e det jo klart det e heimbyen som må stå øverst.. Men nei.. det e faktisk fordi byen e den fineste i Norge:)

Grunnen til at den etter mi meining e det, e at den ligge perfekt i forhold til kysten, størrelsen e akkurat passe stor nok til at det e mulig å finne fram uten å trenge guiding. Andre ting som e spesielt med byen e jugendstilen og ikkje minst utsikta fra Fjellstua. He man vært i Ålesund på en solfylt dag, og gått opp på Fjellstua og spist Soft-Is mens en studera utsikta utover havet, så ligge det klistra på membranen ganske lenge vil ej tru:)

Sjøl om det ikkje e til å legge skjul på at dialekta fra den mest inngrodde byværing i Ålesund kanskje ikkje akkurat e den fineste i Norge. Men så he ej faktisk hørt fra veldig mange fra forskjellige plassa i landet at sunnmørsdialekta e ei veldig fin dialekt, om en da vel og merke ikkje he vokst opp midt i eksosen i Sentrum:)

Byen ligge jo ikkje veldig langt fra ett eventyrlig vinterparadis heller (merk Sunnmørsalpane), og størrelsen gjer at det e akkurat passe nok, ikkje for lite, ikkje for stort. Heldigvis e Ålesund akkurat passe stort, og skal du engang besøke byen, så ta dej en tur rundt å sjå på fjella og fjordane rundt omkring i området, gjerne byfjellet Aksla, som gir ei flott utsikt:)

2. BERGEN

Fylke: Hordaland.
Innbyggertall: 256 000.

- Det e ikkje spesielt masse som skille disse to byane fra kvarandre, men der e likevel litt som gjer at Bergen e nr.2 i mitt syn. Bergen e jo også en utrulig fin by når det e fint vær og forholda ligge til rette for det. Skal sjøl innrømme at ej he vert på 2 konserta i Bergen (Coldplay og Bruce Springsteen), og he vert så heldig at begge dei gangane ej he vert der he turen vert fylt opp med sol og sommer:) Og på dei dagane der, e det ikkje mange bya som ligge på linje med Bergen!

Men så e jo grunnen til at ej rangera den under Ålesund, at været he en tendens til å være nedbør, nedbør etc.. He hørt det fra x antall studievenna og bekjente som e derfra at det e faktisk ingen myte at det regna ekstremt masse i Bergen.

Utenom det e det ikkje veldig masse negativt med Bergen by. Ej skal jo gjerne innrømme at ej alltid he vert heilt betatt av bergensdialekta,veit ikkje heilt korfor, men det e ett eller anna med den dialekta som gjer mej heilt taus. Ej bare digga den dialekta!
Fløybana e også nokke anna som ej gjerne kunne tenkt mej å hatt her i nærheten når det e flotte daga om sommern og høsten. Muligheten til å dra til ett topp-punkt å sjå utsikta over den nydelige byen, og ellers rundt om, e nydelig! Det e garantert at ej skal opp dit når ej skal til Bergen i juli:)

Fotball-laget lar vi være å nevne meir om her.. Men Fisketorget, Akvariet og Koengen e ting som må oppleves i Bergen, det e lite tvil om:)

3. KRISTIANSAND

Fylke:
Vest-Agder.
Innbyggertall: ca. 82 000.


- Jepp, det e nok Kristiansand ja! En veldig spesiell by, som he nokken veldige særpreg over sej...
He du vært i Kristiansand, så vil du garantert ikkje glømme det med det første!
Spesielt folket der nede e utrulig hyggelig, trur det e ett eller anna med folkeslaget, men ej skal vel ærlig innrømme at det ikkje va veldig mange negative menneske ej møtte der nede gjennom 2 år i byen:)

Byen ligge som kjent heilt på sørspissen av landet, og med ett sentrum som e "firkanta", så sette det ett veldig kult særpreg på byen:)

Sjøl om byen he enkelte negative side, som f.eks lyskryss, bompengesystem o.l. Så e det uansett en veldig bra by! Spesielt som student he en utrulig mange mulighete om en bor i byen, og det e aldri vanskelig å enten finne folk på Spicheren, ta en tur på Fiskebrygga, ta en kaffe i sentrum eller bare sitte å nyte dagen på brygga.. Som dei to tidligere "kandidatane", så ligge jo også dinna byen her nede ved kysten, og kystlinja som en kan få oppleve her også e fantastisk når det e sommer og sol:) Spesielt været i dinna byen her e ikkje ei myte, men det e sant at været i byen absolutt e mange hakk høgere enn andre plassa i Norge! Sommerdagane vare til langt utpå høsten, og vintern e så kort at en knapt merka det:) Og det e faktisk ganske varmt om sommern med, det e ikkje bare sol og vind, men det e varmt, sånn sydentemp liksom:)

Om du skal til Kr.sand en dag, opplev Sør Arena (en utrulig fin stadion som ligge perfekt til i forhold til byen), opplev en tur i Baneheia og en båttur e heller ikkje å forakte:)

Dialekta med e lite å utsette på, bløde konsunanter :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar